«Μεγάλωσα με τον φόβο ότι θα πνιγώ μέσα στο ίδιο μου το δωμάτιο»!

Τι είναι το κλιματικό άγχος;

Το κλιματικό άγχος είναι η ανησυχία, η απογοήτευση, η θλίψη, ακόμα κι ο θυμός που προκαλεί η κλιματική κρίση και η συνεχιζόμενη αποτυχία των κυβερνήσεών μας να ανταποκριθούν όπως χρειάζεται.

Οι νέοι αισθάνονται προδομένοι απ’ τους ηγέτες και φοβούνται για το μέλλον. Αυτά τα συναισθήματα είναι δυσάρεστα και δύσκολα — όμως είναι μια απόλυτα φυσιολογική και υγιής αντίδραση απέναντι στην καταστροφή του φυσικού κόσμου και την πολιτική αδράνεια.

Το θέμα δεν είναι να «αντιμετωπίσουμε» ή να «λύσουμε» αυτό το άγχος, αλλά να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε και να ζούμε μ’ αυτό, ώστε να συμμετέχουμε στον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση απαιτώντας έκτακτα μέτρα απ΄ τις κυβερνήσεις μας, χωρίς να βυθιστούμε στην απόγνωση ή την άρνηση.

Αυτό το άγχος συχνά προέρχεται απ’ τη βαθιά, ειλικρινή αγάπη μας για τη φύση και τον πλανήτη. Πώς να μην αγχωνόμαστε; Το πρόβλημα δεν είναι τα συναισθήματά μας αλλά η πραγματικότητα της κρίσης, σε συνδυασμό με την πολιτική αποτυχία.

«Μεγάλωσα με τον φόβο ότι θα πνιγώ μέσα στο ίδιο μου το δωμάτιο» λέει η  Mitzi Tan, 23 χρόνων από τις  Φιλιππίνες στο πλαίσιο παγκόσμιας έρευνας του Avaaz. Μερικά χαρακτηριστικά δεδομένα που προέκυψαν είναι τα ακόλουθα.

Σχεδόν οι μισοί νέοι και νέες παγκοσμίως (45%) δηλώνουν πως το κλιματικό άγχος επηρεάζει την καθημερινότητά τους: το πώς παίζουν, τρώνε, μελετούν και κοιμούνται.

Περισσότεροι από 7 στους 10 πιστεύουν πως «το μέλλον είναι τρομακτικό» — μάλιστα στην Πορτογαλία το ποσοστό φτάνει το 81% και στις Φιλιππίνες το 92%.

Το 58% δήλωσε πως οι κυβερνήσεις «πρόδωσαν εμένα και/ή τις επόμενες γενιές», ενώ το 64% δήλωσε πως οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να αποφύγουν μια κλιματική καταστροφή.

Σχεδόν 4 στους 10 νέους (39%) δήλωσαν πως πλέον διστάζουν να κάνουν παιδιά.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι τρομακτικά, και σύμφωνα με ψυχολόγους το κλιματικό άγχος δεν επηρεάζει μόνο τα παιδιά, αλλά όλες τις ηλικίες, παντού.

Τι μπορούμε να κάνουμε για το κλιματικό άγχος;

Αν το κλιματικό άγχος είναι μια υγιής, φυσική αντίδραση, τότε πώς μπορούμε να ζήσουμε με αυτό; Εδώ είναι κάποιες συμβουλές απ’ το Climate Psychology Alliance (Ένωση Κλιματικής Ψυχολογίας) που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη/μόνος. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όσο εσύ — ίσως απλά δεν το εκφράζουν.
  • Μίλα για την κλιματική αλλαγή, ειδικά όμως για τα συναισθήματα που δημιουργεί σε σένα και σε άλλους. Άκου το πώς νιώθουν οι νέοι και πάρε τα συναισθήματά τους στα σοβαρά. Εξήγησέ τους πως αυτά που νιώθουν έχουν νόημα και σημαίνουν πως είναι άτομα που νοιάζονται. Η λύπη κι η απογοήτευση είναι φυσιολογικές αντιδράσεις, έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα.
  • Να ξέρεις πως δεν εξαρτάται μόνο από εσένα. Ένα άτομο από μόνο του δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Ναι, η ατομική δράση ΕΧΕΙ αντίκτυπο, αλλά η κλιματική κρίση είναι συλλογική ευθύνη. Στήριξε τους νέους για να αναλάβουν δράση, όσο μικρός κι αν σου φαίνεται ο αντίκτυπος.
  • Κάνε ό,τι μπορείς για να φροντίσεις τον εαυτό σου σωματικά και συναισθηματικά. Ακούγεται προφανές, αλλά η φροντίδα των βασικών αναγκών μας μπορεί να βοηθήσει να μείνουμε δυνατοί και προσγειωμένοι.
  • Το να περνάς χρόνο στη φύση μπορεί να βοηθήσει. Άσε τον εαυτό σου να απολαύσει την ομορφιά της. Η αγάπη μας για τη φύση έχει τη δύναμη να εμπνέει τον αγώνα μας για την προστασία του πλανήτη.

Ζούμε σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο. Είμαστε αντιμέτωποι με μια απ’ τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη στην ιστορία της ανθρωπότητας — και ίσως είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να τον σώσει. Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε τα χειρότερα και να επιτρέψουμε στη φύση να αναγεννηθεί. Μπορεί να φοβόμαστε και να πονάμε, όμως τέτοιες κρίσεις έχουν τη δύναμη να φανερώσουν τον καλύτερό μας εαυτό: γεμίζοντάς μας δημιουργικότητα, έμπνευση και ενσυναίσθηση για τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι πηγή ελπίδας για ριζική αλλαγή — μια ελπίδα που βασίζεται στην πραγματικότητα, που όμως είναι αποφασιστική, επίμονη και συμπονετική. Ακριβώς ό,τι χρειάζεται ο κόσμος τώρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: