Εδώ σώμα! Ακούει κανείς; (Video)

 Από την Εριφύλη Βογδοπούλου *

Σεπτέμβριος 2021, μετά από δύο lockdown, εν μέσω πανδημίας και αβεβαιότητας. Χρειαζόμαστε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Αλλά από που; Κι όμως η αστείρευτη πηγή δύναμης είναι το ίδιο το σώμα μας. Όχι όμως με τον τρόπο που το μεταχειριζόμαστε συνήθως.

Ξυπνάς το πρωί, βιάζεσαι δεν έχεις χρόνο για πρωινό, θα φας μια τυρόπιτα μπροστά στον υπολογιστή, μπαίνεις στο αυτοκίνητο πας στην δουλειά, δεν είναι μακριά 5χλμ με τα πόδια, έχει απίστευτη κίνηση, αγχώνεσαι, σφίγγεσαι, το σώμα σου εκλαμβάνει αμέσως τα σήματα άγχους, τα καταχωρεί μέσα του…

Γυρνάς από τη δουλειά, κάθεσαι στον καναπέ, ανοίγεις την τηλεόραση, για λίγο, τόσο δα, μέχρι να έρθει η ώρα να πας στο γυμναστήριο. Απλώνεσαι στον καναπέ, νιώθεις αδύναμος ε μα είσαι με μια τυρόπιιτα και 3 εσπρέσσο όλη την ημέρα κι 9 ώρες στον υπολογιστή…δεν πας γυμναστήριο, ανοίγεις την efood app και παραγγέλνεις μια πίτσα, τρως αποκοιμιέσαι στον καναπέ… Έπεσε το σώμα σε λήθαργο, έκρυψε βαθιά μέσα του, στα κύτταρα του, το άγχος της ημέρας, ξέχασε πως έχει μύες και οστά που σε  παρακαλάνε για σωστή τροφή και επαρκή κίνηση, φροντίδα και προσοχή, μα δεν έχει σημασία, έχεις πια γίνει ένα με  τον αναπαυτικό σου καναπέ.

Μια άλλη μέρα ξεκινάει, με λιγότερη ενέργεια κι επαφή με το θαυμαστό σου σώμα.

Μήπως η στιγμή που ζούμε είναι ο σωστός χρόνος για να κάνεις μια αυτο-εκπαίδευση αισθήσεων και συναισθημάτων;

Είμαστε  το σώμα μας όσο είμαστε η ψυχή και το μυαλό μας, κοινώς όλο μας το «Είναι» είναι αδιαχώριστο, δεν είναι όπως ένα κτίριο που έχει κολώνες σκεπή και πάτωμα, κι αν θέλεις βάζεις άλλο πάτωμα κι άλλη σκεπή. Είμαστε ένα. Ένα σύνολο που μεγαλώνει, ωριμάζει κι εξελίσσεται όλο μαζί, από το εμβρυακό στάδιο, δηλαδή από τον χρόνο μηδέν, είμαστε ένα με το μαγικό σώμα μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στον πλανήτη Γη.

Aκόμα κι αν η αποδόμηση του Είναι σου, στα υποσύνολα σώμα – ψυχή – νους, είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία  πως αν διαγνωστεί μια δυσλειτουργία στο ένα,  επηρεάζει πάντοτε και το άλλο. Το μυαλό σου δεν μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ δίχως την ψυχή ή το σώμα σου, αδιαμφισβήτητη απόδειξη της άρρηκτης σύνδεσης τους.  Σκέψου να έχεις έναν δυνατό πόνο, η κατάσταση αυτή γεννά πάντα συναισθήματα ανάλογα: δυσφορία, φόβο, ανησυχία, άγχος για το μέλλον.  Και φυσικά συμβαίνει και το ανάποδο, όταν  βιώνεις συγκεκριμένα συναισθήματα, πάντα το σώμα θα σου στείλει και συγκεκριμένες σωματικές ενδείξεις. Φθάσαμε λοιπόν στο ερώτημα «Γιατί έχουμε αφήσει απ’έξω το σώμα» ενώ είμαστε ένα σύνολο αδιαχώριστο; Και τελικά, μήπως η στιγμή που ζούμε είναι ο σωστός χρόνος για να κάνεις μια αυτο-εκπαίδευση αισθήσεων και συναισθημάτων;

Το σώμα μας πρέπει να αφυπνιστεί, να συνεργαστεί με το μυαλό, να μας ισορροπήσει και να μας δώσει τη δύναμη που χρειαζόμαστε.  Η  ζωή σου  θα είναι πιο εύκολη, με περισσότερη απόλαυση και διαρκή αποτελεσματικότητα. ΓΙΑΤΙ;  Γιατί όλο μας το Είναι, έχει την δυνατότητα να μας αυτό-θεραπεύει, γιατί η δύναμη σου είναι απεριόριστη και το σώμα σου έχει άπειρες μαγικές ιδιότητες (μαζί με το μυαλό) που μας είναι απολύτως άγνωστες. Θα αναφέρω κάποιες από αυτές, η δύναμη της πρόθεσης, του οραματισμού, η φυσική δύναμη του σώματος όταν δεν σαμποτάρεται από το συνεχές μυαλό που τρέχει ασταμάτητα κι ακούσια. Οι ικανότητες του ανθρώπου είναι άπειρες, αυτό πρέπει να το εμπεδώσεις. Άπειρες όταν έχεις επίγνωση, όταν αρχίσεις να πιστεύεις στη δύναμη σου.

Το σώμα μας έχει αντίληψη κι όταν το αγνοούμε η κρίση μας δεν μπορεί παρά να είναι ελλιπής.

Ας επιμείνω όμως στο κομμάτι του Είναι μας που έχουμε λησμονήσει! Το σώμα σου έχει μέσα του «γνώση», ξέρει να σε συμβουλέψει κάθε στιγμή. Και το κάνει, αλλά  για τους παραπάνω λόγους,  και φυσικά λόγω υπερβολικής δραστηριότητας του μυαλού σου, δεν παρατηρείς  τις ενδείξεις που σου δίνει.

Το σώμα, μας ενδιαφέρει κι απασχολεί μόνον όταν πονάει, ή όταν θέλουμε μέσω των αισθήσεων να νιώσουμε απόλαυση, να τότε θυμόμαστε πως υπάρχει!! Κι όμως χρειάζεται και το σώμα να συνεισφέρει για να βιώσει το Είναι μας στο φουλ τη  ζωή του στη Γη, χρειάζεται να έρθουμε σε πλήρη και βαθιά επαφή μαζί του για να ζήσουμε μια ζωή πιο γεμάτη, να είμαστε σε ετοιμότητα αυτό-θεραπείας.

Το σώμα μας έχει αντίληψη κι όταν το αγνοούμε η κρίση μας δεν μπορεί παρά να είναι ελλιπής. Οι ειδοποιήσεις του σώματος μας έχουν σημασία και δεν είναι ποτέ τυχαίες. Έχουμε μάθει να υπεραναλύουμε σενάρια και υποθέσεις ασταμάτητα, σκέψεις για το παρελθόν και το μέλλον, αλλά δεν έχουμε μάθει να παρατηρούμε αυτό το μαγικό εργαλείο που είμαστε, το σώμα μας. Κι όμως αυτό το εργαλείο επικοινωνεί και με έναν κόσμο άγνωστο για το συνειδητό μας, το λεγόμενο υποσυνείδητο. Το σώμα μας έχει και μνήμη και αντίληψη και τα μηνύματα που μας στέλνει αντανακλούν πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί εν αγνοία του συνειδητού μας, στο υποσυνείδητό μας.

Έτσι, καταλαβαίνεις πως ο συνδυασμός της συνειδητής μας σκέψης και η παρατήρηση / σεβασμός των μηνυμάτων του σώματος μας, μπορεί να απογειώσει και την υγεία μας αλλά και να μας κάνει να παίρνουμε πιο «σωστές» για εμάς, επιλογές! Ο συνδυασμός είναι μαγικός.

Κάνε το πρώτο βήμα στο μονοπάτι που ανοίγεται με την ανάγνωση αυτού του άρθρου.  Ένα μονοπάτι αγάπης μέσα σου, πιο φωτεινό, με εκπλήξεις και χρώματα, που θα σε συνδέσει με το γκρίζο κομμάτι του εαυτού σου από τη μέχρι σήμερα διαδρομή σου. Ένα μονοπάτι που σε οδηγεί να βιώσεις όλη την μαγεία μέσα στο ναό του Είναι σου, το σώμα!

*Η Εριφύλη Βογδοπούλου σπούδασε Αρχιτεκτονική και εργάστηκε για πολλά χρόνια στις αστικές αναπλάσεις μέχρι που έκανε ολική στροφή ζωής και φιλοσοφίας, στο «εσωτερικό πεδίο». Σήμερα είναι καταξιωμένη Yoga Instructor και εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της με Tantra Essence Massage καθώς και με τη διοργάνωση Tantric Yoga Workshops & Retreats. Το προσωπικό μότο της: «From urban design, to body & soul reborn!». Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: